Nu cred că ți-ar plăcea să ajungi pe internet la categoria „cele mai proaste fotografii de nuntă făcute vreodată”, nu? Așa mă gândeam și eu. De aceea îți vin în ajutor cu acest articol din care vei învăța cum să îți alegi corect fotograful de nuntă.

Fotografiile și clipul de nuntă reprezintă istoria voastră. Fotograful și echipa sa sunt cei care vă vor scrie istoria.

Sper că sunteți conștienți de faptul că vă confruntați cu o decizie irevocabilă care va avea consecințe pentru tot restul vieții voastre.

Sigur nu ți-ai dori să fii în locul acestor miri care nu și-au ales fotograful potrivit.
Sigur nu ți-ai dori să fii în locul acestor miri care nu au fost deloc inspirați atunci când și-au ales fotograful de nuntă.

Mai poți face nunta din nou? Sigur că nu.

Așa că mai bine hai să învățăm împreună din aceste greșeli pe care mirii le fac adesea atunci când își aleg fotograful pentru nunta lor.

Ești gata? Bun. Atunci să-ncepem!

Greșeala #1 – Se grăbesc

Așa cum am mai spus și într-un articol despre mărturiile de nuntă, graba strică treaba. Mirii se grăbesc pentru a scăpa cât mai repede de stres, însă nunta nu este un eveniment pe care să-l faci pe fugă.

De aceea se și plănuiește cu 1-2 ani înainte.

În peste 90% dintre cazuri, mirii se opresc la primul fotograf găsit. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când mirii nu au foarte mari cunoștințe în domeniu, iar fotograful le-a fost recomandat de cineva. În această situație, misiunea fotografului de a-i convinge pe viitorii săi clienți devine floare la ureche.

Alegerea fotografului este un aspect ce trebuie „atacat” din timp. E de aceeași importanță cu găsirea localului, muzicanților și nașilor.

De ce?

Pentru că nu e o misiune atât de ușoară precum pare. Necesită timp, multe întâlniri, căutări și negocieri.

Regula de aur în alegerea fotografului de nuntă este să vă promiteți unul altuia că nu veți lua nicio decizie de moment impulsionată de vreo ofertă specială.

Fotofrafii vă vor presa să luați o decizie rapidă deoarece „s-ar putea să fie angajați de altcineva„.

Nu faceți nicio afacere din prima întâlnire cu un fotograf. Indiferent de oferta propusă, alegeți să o digerați acasă și să o re-discutați a doua zi.

Fiți conștienți că aveți mult de muncă până să ajungeți la momentul în care sunteți gata să luați o decizie.

Greșeala #2 – Aleg primul fotograf ieșit în cale

Aceasta este o altă greșeală destul de des întâlnită în rândul cuplurilor ce se află în căutare de fotograf pentru nunta lor.

În afară de nunțile rapide, care sunt o excepție, cel mai înțelept mod de a alege fotograful este acela de a sta de vorbă cu cel puțin 3 fotografi. În orașele mari, în care are balta pește, v-aș sugera să vă întalniți cu cel puțin 5.

De ce?

Pentru că fiecare fotograf are stilul său propriu de a fotografia (mai multe despre asta la Geșeala #5).

Mai important decât atât, fiecare fotograf are stilul său de a edita (atât fotografii cât și clipuri). Folosește propriile sale efecte fotografice sau video și crează ceea ce el crede că este frumos, prin prisma sa.

Ceea ce lui îi place poate vouă nu vă place.

Aproape toți fotografii sunt „de treabă„. Abordează un vocabular călduros și sunt prietenoși cu potențialii clienți. Însă nu pierdeți niciodată din vedere motivul principal pentru care aveți nevoie de un fotograf: acela de a vă crea istoria.

Greșeala #3 – Nu sunt conștienți de importanța alegerii

Nu orice persoană care posedă un aparat de fotografiat profesional se numește fotograf. Această afirmație este valabilă și pentru cel care filmează.

De obicei, întâlnirea cu fotograful se face la el acasă pentru a vă prezenta materialele realizate în trecut (și bineînțeles pentru a vă impresiona în mod subtil cu sculele și aranjamentele sale de fotograf maniac din cameră).

 • Dar dacă sculele nu sunt ale sale?
 • Poate nici nu e casa/studioul lui.
 • Fotografiile pe care vi le arată sunt făcute de el?
 • Are albume sau clipuri cu o nuntă cap-coadă?

Fiți mereu sceptici. Puneți întrebari (chiar banale) și cereți cât mai multe informații.

Comportați-vă de parcă ați face un împrumut în bancă pe 50 de ani. Poate că nu vă dați seama de importanța acestei decizii acum, însă ar fi trist să regretați din ce în ce mai mult odată cu trecerea anilor.

Greșeala #4 – Comandă prin telefon

Când a fost ultima dată în care ați comandat ceva prin telefon? Greu de amintit, nu? Cu toate astea, se pare că destul de multe cupluri aleg să comande serviciile fotografului prin telefon.

E absurd.

Pe lângă faptul că se mai și grăbesc, ei aleg să comande serviciile fotografului chiar după prima sau a doua discuție telefonică, fără măcar să stabilească vreo întâlnire. E total greșit. Nu faceți așa!

Oare de ce aleg să comande prin telefon? Probabil pentru că unele cupluri gândesc așa:

„Lasă să-l avem noi închiriat că apoi mergem la el acasă și discutăm toate aspectele.”

Nu vă grăbiți să scăpați repede de stres pentru că v-ar putea costa destul de mult. E o decizie aproape la fel de importantă ca aceea de a vă căsători.

E ca un tatuaj: pe viață.

Greșeala #5 – Nu sunt conștieți că fotografii au stiluri diferite

Nu toți fotografii sunt la fel.

Fotografii au stiluri proprii de a fotografia și/sau filma. Alegând un fotograf anume, nu alegeți persoana cât alegeți stilul acelei persoane. Persoana o alegeți doar pentru perioada în care veți lucra cu ea, însă stilul său îl veți alege pentru totdeauna.

Fotografia are multe ramuri, cum ar fi: macro, peisaj, portret, minimalist, abstract, urban, arhitectural, fotojurnalism, comercial și multe altele.

Deasemenea, există și numeroase scule de fotografie (obiective, lumini, aparate foto, etc.) create special pentru fiecare categorie în parte. Un fotograf profesionist se va axa doar pe acele ramuri care îl pasionează mai mult.

Când vine vorba de o nuntă, fotografii se împart în două mari categorii:

 1. Aceia care abordează fotografia de tip jurnalistic
 2. Aceia care abordează fotografia clasică.

Cea de tip jurnalistic surprinde oameni în mișcare. Surprinde emoțiile și personalitatea subiecților. De cealaltă parte se află fotografia clasică în care subiecții stau „drepți” la poză.

Gândiți-vă ce vă place mai mult și discutați aceste aspecte cu fotograful.

Dacă vă spune că el face de toate, probabil nu e chiar atât de profesionist precum pare. Dacă dotiți să aveți fotografii din mai multe categorii, atunci luați în considerare varianta în care angajați mai mulți fotografi pentru nunta voastră.

Greșeala #6 – Nu stabilesc detalii mici dar importante

Chiar înainte de a „bate palma” cu fotograful este absolut necesar să faceți o recapitulare a tuturor aspectelor, iar mai apoi să le discutați în detaliu pe fiecare în parte.

Nu vă temeți să puneți întrebări banale. Comportați-vă precum un copil care acum învață să meargă. Întrebați tot ce vă trece prin cap, dar în mod special luați aminte la următoarele întrebări:

 • În ce constă oferta?
 • Ce vom primi mai exact?
 • Ne faceți și albume? Câte? Cum arată?
 • Câte poze vom primi și la ce calitate?
 • Câte clipuri vom primi? La ce calitate și durată?
 • Care va fi programul de fotografiere?
 • Unde vom face ședința foto?
 • Cu ce vă veți îmbrăca la nunta noastră? (sigur nu ți-ar plăcea să vină în maieu și șlapi)

Acestea sunt doar câteva exemple. Voi cautați să puneți cât mai multe întrebări și să clarificați cât mai multe aspecte.

Greșeașa #7 – Nu scriu detaliile ci le păstrează în minte

Limba română are multe conotații. Atunci când vorbești un lucru dar îl și scrii, acesta capătă un înțeles mult mai clar.

Scrieți pe caietul vostru de nuntă (iar dacă nu aveți vă sugerez să vă creați unul) toate aspectele stabilite cu fotograful, în cel mai mic detaliu. Scrieți orice, chiar dacă pe moment par informații banale.

Apoi, atunci când recapitulați, urmăriți dacă fiecare aspect pe care l-ați scris este corect.

De ce?

Ei bine, răspunsul este evident. Pentru că nu veți fi nevoiți să țineți minte tone de informații și detalii care să vă provoace stres. Peste câteva luni bune când veți avea nevoie de ele, le veți putea accesa cu ușurință.

Totul va fi clar precum un cristal. Veți avea o nuntă liniștită.

Greșeala #8 – Nu îi explică fotografului cum vor să apară în fotografii

Frumusețea este subiectivă. Pentru fiecare persoană în parte poate însemna altceva.

Să nu credeți că dacă ați plătit o căruță de bani pe serviciile fotografului, acesta se va transforma în magician. Nimeni nu va putea face ca toate fotografiile să fie perfecte, însă dacă îi veți ajuta puțin, le veți ușura munca.

Cum spuneam și la Greșeala #5, nu toți fotografii sunt la fel. Fiecare are opinia sa despre frumusețe, care s-ar putea să nu coincidă cu a voastră.

Arătați-i poze cu voi care vă plac și care nu.

Nu vă temeți să-i spuneți slăbiciunile voastre sau aspectele pe care nu vi le doriți accentuate în fotografii. Astfel, el își va da seama unde trebuie să insiste mai mult și ce trebuie să ascundă.

Sunteți gata să plecați la vânătoarea unui fotograf de nuntă?

Sper că v-au fost de folos și ați învățat ceva util din aceste greșeli pe care mirii le fac adesea atunci când își aleg fotograful pentru nuntă.

Nu vă grăbiți și luați decizii cu înțelepciune.

În acest fel veți avea parte de o nuntă liniștită și frumoasă.

Un alt aspect al nunții care urmeză să fie abordat după stabilirea fotografului sunt mărturiile de nuntă. Așa că te invit să citești și articolul în care am vorbit despre greșeli pe care mirii le fac atunci când își aleg mărturiile de nuntă.

Casă de piatră și mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here