mărturiile de nuntă

Mărturiile sunt adesea percepute ca un factor mai puțin important dintr-o nuntă. Greșit! Acestea pot fi cauza pentru care mirii pierd sume importante de bani și stimă din partea propriilor invitați.

Unii invitați se simt chiar jigniți atunci când văd ce mărturii găsesc pe masă. Există chiar situații în care aceștia le aruncă direct la gunoi. De ce? Pentru că probabil mirii fac aceste greșeli pe care le voi prezenta în cele ce urmează.

Dar din greșeli învățăm, nu-i așa?

Ei bine, așa este, dar cei mai înțelepți vor învăța mereu și din greșelile altora. Așa că hai să vedem ce greșeli fac majoritatea cuplurilor atunci când își aleg mărturiile de nuntă și cum le poți ocoli.

Greșeala #1 – Nu se pun în pielea invitaților

Aceasta este cea mai importantă greșeală la care peste 90% dintre cupluri nu se gândesc aproape deloc. Iar dacă se gândesc, nu o fac în adevăratul sens al cuvântului.

Așa cum am mai spus și într-un alt articol, invitații aleg să pună mai puțini bani în plic atunci când ceva nu le convine. În acest joc subtil de cadouri reciproce, mărturiile au aproape cel mai important rol.

De ce?

Pentru că la baza acestui schimb de cadouri stă un principiu care a existat încă de la începuturile omenirii: principiul reciprocității.

  • Îmi faci un compliment drăguț? – Și eu mă voi simți nevoit să-ți fac unul.
  • Îmi arăți cât de mult îți pasă de mine? – Și eu mă simt nevoit să îți arăt asta.
  • Îmi oferi un cadou scump? – Mă simt nevoit să îți fac un cadou și mai scump.

Puneți-vă în pielea invitaților voștri și imaginați-vă cum se vor simți atunci când vor vedea mărturiile voastre de nuntă. Se vor simți respectați, importanți, flatați, fericiți ori impresionați? Sau se vor simți înșelați, disprețuiți, înjosiți ori dezamăgiți?

Greșeala #2 – Oferă mărturii prea ieftine

Mărturiile sunt cadourile voastre pentru ei. Este șansa voastră să le demonstrați cât de mult îi apeciați.

Dacă veți oferi mărturii prea ieftine, atunci în mintea invitatului se va aprinde un beculeț (de obicei roșu 😀 ). Aproape în mod inconștient, el va face legătura între valoarea mărturiei și valoarea pe care voi i-o acordați invitatului respectiv.

În schimb, dacă veți oferi mărturii mai deosebite și mai valoroase, invitatul se va simți mult mai apreciat. Iar conform regulei reciprocității, el își va dori să vă mulțumească pentru asta.

Cum?

Cel mai la îndemână mod este printr-un dar mai mare de nuntă.

Nu ați vrea să lăsați impresia că faceți nunta doar pentru a strânge cât mai mulți bani din buzunarele invitaților, zgârcindu-vă la fiecare detaliu în parte, nu?

Greșeala #3 – Mărturiile sunt inutile

Acesta este motivul pentru care o bună parte dintre mărturiile de nuntă (dar și de botez) vor ajunge direct în coșul de gunoi. Statuete, bibelouri, figurine sau chiar breloguri – toate sunt în mare parte inutile pentru invitați.

Ei, hai să nu exagerăm. Nu chiar pentru toți invitații. Cei mai apropiați vor fi bucuroși să păstreze orice mărturie le veți oferi. Însă aceștia sunt părinții, frații sau cei mai buni prieteni. Dar ce facem cu restul? Cum le arătăm că ne pasă și de ei?

Iată o idee destul de neinspirată din care să învățăm:

„Chiar îi iubesc pe prietenii mei care s-au căsătorit iarna trecută. Mărturia lor a fost o poză de portofel. Nu vreau să spun că nu sunt drăguți, dar chiar nu am nevoie de poza lor în portofelul meu. Le mulțumesc oricum.” (Sunt spusele unui nuntaș pe un forum de mariaj)

Greșeala #4 – Oferă o experiență neplăcută

Chiar dacă mărturiile voastre sunt scumpe și atrăgătoare, iar invitații s-ar putea folosi de ele, acestea mai trebuie să treacă și testul calității.


Află din acest articol cum să creezi o experiență de milioane cu mărturiile de nuntă și cum să primești mai mulți bani în plic.


„Am primit migdale despre care se spune că înseamnă noroc și toate cele… Mi-am ciobit un dinte într-una pentru că era foarte tare. Nu știu cum au făcut mirii rost de ele, dar a fost îngrozitor.” (Spune cineva pe același forum de mariaj)

O altă persoană, pe un alt forum de nunți spune:

„Odată am primit un recipient de ulei de măsline care s-a crăpat în secunda în care am pus ulei de măsline în el.”

Chiar dacă știți exact ce să luați, nu vă grăbiți să le cumpărați pe cele mai ieftine. Testați calitatea mărturiilor înainte de a le comanda. Iar atunci când comandați online, cereți prima dată doar câteva bucăți pentru a le testa.

De exemplu, să zicem că oferi un desfăcător de bere cu poza voastră pe el. Sună interesant?

Eu zic că da.

Nimeni nu s-a mai gândit la asta înainte, așa că îi va impresiona pe invitați. Chiar le va fi și de folos.

Dar dacă acest desfăcător e atât de „slab” încât se va îndoi sau va crăpa încă de la prima tentativă de a desface un capac?

Greșeala #5 – Se grăbesc

Nunta este un eveniment magic. Părinți cu lacrimi în ochi, bunici cu inimile gata să le străpungă piepturile, prieteni și colegi super-entuziasmați și sute de urări de Casă de piatră!„, chiar și de la oameni pe care nu i-ați văzut în viața voastră.

Este unul dintre cele mai importante evenimente din viață. De aceea se și plănuiește din timp.

Chiar și cu 1-2 ani înainte.

Și nu se plănuiește numai pentru a „prinde” lăutarii, fotografii și localul, ci și pentru a avea timp îndeajuns să vă gândiți în cel mai mic detaliu la fiecare aspect în parte.

Mulți nu sunt conștienți de asta și se grăbesc să rezolve totul cât mai repede pentru a scăpa de stres. Dar stresul devine și mai mare atunci când vă gândiți: „Poate nu am luat cea mai potrivită decizie. Ce mă fac?”.

Nu vă grăbiți nici în privința mărturiilor de nuntă. Documentați-vă. Intrați pe bloguri și forumuri, întrebați prietenii, citiți reviste, mergeți la târguri de nunți, ș.a.m.d.

Greșeala #6 – Oferă mărturii confuze

Cu toate că mărturiile îndeplineasc toate condițiile de mai sus, e în zadar dacă acestea nu pot fi înțelese de toți participanții la nuntă. Fie că e vorba despre ceva inovator, ori au tematica unui #haștag de pe internet, unele persoane precum „tanti Nuța” va avea dificultăți în a le înțelege.

„Ce-i maică asta?”

Această situație ne duce cu gândul la greșeala #1, care se referă la empatia față de nuntași. Practic îți faci invitații „proști„, sau cel puțin așa se vor simți…

Nu zic că e o misiune ușoară să găsești echilibrul perfect între ceva unic, util, care să nu fie prea ieftin și care să creeze o impresie de milioane. Dar de aceea plănuiești nunta din timp, nu-i așa?

Și acum am să-ți dau un pont, drept răsplată pentru faptul că ai ajuns până aici. Shhh! Să fie doar între noi, ok?

Toată lumea iubește ciocolata! Să fim serioși… chiar dacă există persoane cărora să nu le priască (deși sunt mici șanse), tot se va găsi cineva care să o mănânce. Așa că gândește-te la ceva unic, util și impresionant care să nu fie prea ieftin și să includă ciocolată.

Încă nu ai idei? Uite una: Intră aici să vezi despre ce vorbesc.

Concluzie

Sper că acum ai o imagine mult mai clară despre ce e bine și ce nu, atunci când vine vorba de mărturiile de nuntă. Hai să recapitulăm puțin ce am învățat din greșelile prezentate mai sus.

Pentru a crea o impresie de milioane cu mărturiile voastre, țineți cont de următoarele lucruri:

  1. Puneți-vă în pielea invitaților
  2. Nu oferiți mărturii prea ieftine
  3. Invitații trebuie să găsească mărturiile voastre ca fiind utile
  4. Creați o experiență de neuitat
  5. Nu vă grăbiți
  6. Nu oferi mărturii confuze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here