Fiecare femeie este unică, însă atunci când vine vorba de forma corpului, există 5 categorii diferite de siluete. Din acest articol vei afla cum să-ți alegi rochia de mireasă în funcție de forma corpului tău.

Voi începe acest articol prin a-ți prezenta care sunt cele 5 tipuri de siluete și-ți voi arăta cum să-ți dai seama exact din ce categorie faci parte, iar apoi îți voi prezenta rochiile de mireasă perfecte pentru forma corpului tău.

O să fii o mireasă superbă! Ești gata? Ok, hai să-ncepem!

Cele 5 tipuri de forme ale corpului

 1. Silueta dreptunghiulară (dreaptă sau banană)
 2. Silueta rotundă (formă de măr)
 3. Forma de clepsidră
 4. Silueta de forma unui triunghi (forma de pară)
 5. Triunghiul inversat

Imagine: annykos / 123RF Stock Photo

Cum afli care este forma corpului tău?

Simplu! Dacă nu ești sigură care este forma corpului tău, poți urma acești pași pentru a afla.

Pasul 1: Examinează-ți corpul

Poți învăța multe atât din simpla studiere a conturului siluetei tale, cât și din proporțiile corpului tău.

 • Fii atentă la zonele în care câștigi greutate. Fiecare tip de corp este predispus la creșterea în greutate într-o anumită zonă – de exemplu, coapsele sau stomacul. Pentru a-ți identifica forma corpului este bine să știi unde câștigi greutate cel mai adesea.
 • Stai în fața unei oglinzi, sumar îmbrăcată. Îmbrăcămintea îți poate masca forma, făcându-te mai greu să obții o imagine exactă a curbelor corpului.
 • Concentrează-te asupra formei trunchiului. Acordând o atenție deosebită contururilor care se extind de la cea mai subțire parte a taliei până la cutia toracică și linia șoldului. Continuă să examinezi aceste contururi până când le poți vizualiza clar în mintea ta.
 • Determină ce părți ale corpului sunt mai mari și care sunt cele mai înguste. Reține conturul umerilor, bustului, taliei, șoldurilor și coapselor. Determină ce contururi sunt cele mai curbate și care sunt cele mai drepte.
 • Reține zonele „cu probleme”. Determină ce părți ale corpului tău sunt cel mai greu de măgulit. De exemplu, ar putea fi vorba despre coapsele tale sau umerii prea lați.
 • Păstrează în minte caracteristicile tale pozitive. Determină care sunt cele mai bune părți ale tale. Ar putea include brațele subțiri sau picioarele lungi.

Pasul 2: Măsoară-ți bustul, talia și șoldurile

Ia-ți măsurile și folosește-le pentru a afla care zone ale corpului sunt cele mai accentuate și care sunt cele mai puțin accentuate. Este de preferat să te așezi în fața unei oglinzi înalte.

Iată câteva sfaturi pentru a te măsura corect:

 • Este important ca atunci când te măsori, centimetrul de croitorie pe care l-ai înfășurat în jurul tău să îl menții paralel cu podeaua, pentru că altfel vei avea parte de măsurători incorecte.
 • Ține degetul mare sub centimetru pentru a te împiedica să tragi prea strâns de acesta.
 • Adu capetele centimetrului împreună, în partea din față a corpului, după ce l-ai înfășurat în jurul bustului, taliei sau șoldurilor.
 • Uită-te în oglindă pentru a citi numărul de centimetri sau pentru a privi cu atenție numărul. Ai grijă să nu miști centimetrul de croitorie sau să-ți modifici postura.
Bustul
 • Începe cu bustul, deoarece te va ajuta să determini cât de mare este partea superioară a corpului.
 • Înfășoară centimetrul de croitorie în jurul celei mai mari părți a pieptului.
Talia
 • Găsește cea mai îngustă parte a taliei, cunoscută sub numele de „talie naturală”.
 • Apleacă-te încet spre dreapta sau spre stânga, în timp ce te uiți în oglindă. Observă zona care se îndoaie în timp ce te apleci, de obicei situată direct sub coaste.
 • Nu îți ține respirația, ci păstrează-ți spatele și stomacul relaxate.
Șoldurile
 • Stai în fața oglinzii cu picioarele apropiate.
 • Înconjoară partea cea mai lată a șoldurilor tale cu un centimetru de croitorie.

Pasul 3: Compară măsurile tale cu diferitele tipuri de siluete

Sper că ți-ai notat undeva măsurile corpului tău fiindcă vei avea nevoie de ele. În cele ce urmează am descris caracteristicile fiecărei forme a corpului în parte. Este necesar să compari măsurile tale cu descrierile siluetelor.

Există un calculator online care îți poate spune care este forma corpului tău dacă introduci măsurile pe care le-ai aflat la pasul 2. Îl poți accesa aici.

 

Rochii de mireasă recomandate pentru cele 5 tipuri de siluete

Ei bine, acum urmează cea mai importantă parte din acest articol, cea în care îți voi da sfaturi despre ce fel de rochie de mireasă să-ți alegi în funcție de forma corpului tău.

1. Silueta dreptunghiulară (dreaptă)

Acest tip de siluetă are umerii și șoldurile de aceeași lățime. Talia nu este bine definită și este în general cu 2,5 – 20,3 cm mai mică decât bustul.

Greutatea suplimentară se adună în jurul regiunilor stomacului și spatelui.

Sfat: Dacă vrei să te mândrești cu forma suplă a corpului tău alege o rochie simplă, lungă, dreaptă, confecționată dintr-un material mătăsos.

Rochia de mireasă potrivită:  Pentru a da formă conturată corpului tău, alege o rochie cu linia taliei definită (linia taliei poate fi marcată de o panglică, lanț, etc.), iar din acest motiv rochia de mireasă de tip tunică este opțiunea cea mai bună.

Evită: În cazul în care ai o siluetă dreptunghiulară, cu siguranță talia nu este punctul tău forte, iar din acest motiv rochiile de tip sirenă nu sunt alegerea potrivită, fiindcă vor scoate în evidență fix elementul care constituie pentru tine un dezavantaj.

2. Silueta rotundă (forma de tip măr)

 

Silueta rotundă este caracterizată de un bust generos, umeri laţi şi talie nedefinită. În general, deținătoarele unei siluete cu formă de măr câștigă greutate în zona de mijloc a corpului.

Sfat: Membrele sunt de regulă subţiri, iar şoldurile mai înguste decât umerii, astfel încât rochia de mireasă trebuie să mascheze trunchiul şi să pună în evidenţă sânii sau picioarele.

Rochia de mireasă potrivită: Acestui tip de siluetă i se potriveşte  rochia de mireasă de tip „Imperiu” (Empire), care accentuează bustul şi talia.

Evită: Rochiile care atrag atenția asupra abdomenului nu îți vor flata silueta.

3. Forma de clepsidră

 

Femeile cu corpul în formă de clepsidră sunt femeile cu forme, indiferent dacă sunt înalte sau minione. Forma de clepsidră se caracterizează prin: talie naturală, bust mediu până la mare și umeri mici.

Posesoarele acestui tip de siluetă asimilează greutatea proporțional în șolduri, coapse și piept. Bustul și șoldurile sunt similare în proporție, însă talia este foarte îngustă, creând curbe vizibile. De fapt, talia poate fi mai mică decât bustul sau șoldurile cu 20,3 – 30,5 cm.

Sfat:  Dacă și tu ești una dintre miresele cu forma corpului de tip clepsidră, atunci mai mult decât sigur vei vrea să alegi o rochie ce îți pune în evidență talia și bustul.

Rochia de mireasă potrivită: Rochia de tip sirenă nu face altceva decât să scoată în evidență formele tale de invidiat.

Evită: Nu alege rochii cu volane şi numeroase aplicaţii în zona bustului, deoarece vei adăuga volum în zonele în care nu este necesar.

4. Silueta de forma unui triunghi (forma de pară)

O mireasa cu o siluetă de forma unui triunghi este cea ale cărei șolduri sunt mai late decât umerii. Chiar dacă aceste femei au șolduri și coapse mai mari, de obicei au bustul și talia mică. Posesoarele acestui tip de siluetă obțin greutate în spate sau coapse. Unele dintre femei au de asemenea picioare scurte, însă brațe subțiri.

Silueta sub formă de pară este una dintre cele mai comune siluete printre femei, aceasta putând fi întâlnită la mărimile XS și L.

Sfat: Dacă și tu ești o viitoare mireasă cu acest tip de siluetă, ține cont de faptul că între trunchi şi partea inferioară a corpului trebuie creat un echilibru. Pentru a realiza acest lucru alege un model de rochie care să atragă atenția în partea de sus.

Rochia de mireasă potrivită: Majoritatea femeilor se încadrează în această categorie, așadar alegerea cea mai bună este rochia de mireasă de tip „A” pentru că ascunde șoldurile, însă pune talia în evidență.

Evită: Rochiile de mireasă create din mătase ori alte materiale ce urmează linia corpului ar trebui să le eviți pentru că nu-ți vor avantaja silueta. De asemenea, încearcă să nu alegi o rochie ce atrage atenția asupra șoldurilor prin diverse ornamente ori accesorii.

5. Triunghiul inversat

Femeile care prezintă forma triunghiului inversat câștigă greutate în jurul umerilor și a bustului. Acestea au partea superioară a corpului cu umeri lați și un bust mare. Talia este plată, iar șoldurile sunt mai înguste decât bustul și umerii.

Sfat: Optează pentru o rochie simplă în partea superioară, dar care adaugă volum în partea inferioară a corpului, distrăgând astfel atenția de la lățimea umerilor. Decolteul care te avantajează este cel în formă de inimă ori decolteul adânc în „V”.

Rochia de mireasă potrivită: Miresele care au o siluetă de tip triunghi inversat pot alege fără griji rochia stil prințesă sau rochia de bal. Aceste modele sunt poate printre cele mai romantice și spectaculoase exemple pentru rochia de mireasă pe care ai putea să o alegi, fiindcă sunt caracterizate  de o fustă voluminoasă și un corset ce acentuează talia

Evită: Ocolește decolteurile de tip bărcuță și gulerele înalte deoarece vor atrage atenția asupra unei zone pe care nu este bine să o scoți în evidență. Din același motiv, nu adăuga volum prin volane, mâneci sau alte detalii decorative în zona bustului ori a umerilor.

Concluzie

Ținând cont de ceea ce tocmai ai citit, cu siguranță vei alege rochia de mireasă potrivită formei corpului tău, iar acest lucru te va ajuta să te simți cea mai frumoasă femeie în ziua nunții tale, o zi atât de importantă din viața ta.

Sfatul meu este să probezi cât mai multe rochii. Imaginea din oglindă îți va spune care este „aleasa ta”, dincolo de toate regulile și sugestiile pe care le vei primi.

Îți urez să îți găsești rochia potrivită formei corpului tău și …casă de piatră! 🙂

Dacă cunoști o viitoare mireasă trimite-i acest articol. Cu siguranță o să aprecieze gestul tău!

Îți doresc să ai o zi minunată! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here