Pe lângă faptul că e absolut necesar din motive de siguranță, scaunul auto pentru copiii de până în 135cm înălțime a devenit obligatoriu în România din februarie 2015. Așa că dacă ești proaspăt părinte sau urmează să devii, trebuie să știi cum să alegi un scaun auto pentru copil.

Din acest articol vei afla toate informațiile de care ai nevoie.

Statisticile spun că pe șoselele din România mor, în fiecare an, peste 1500 de persoane, în vreme ce numărul de răniți grav depășește 6000. Mai mult, în 2016, numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost de 97, ceea ce ne clasează pe locul 2 în Europa, după Bulgaria.

„La un impact de 15-20 de km/h, un copil poate fi grav accidentat.”

(Titi Aur – Specialist în siguranța rutieră, campion național de raliuri)

Poate că aceste cifre nu înseamnă nimic pentru unii, însă e bine să știm că România nu e cea mai sigură țară în care să circuli. Indiferent de mașina pe care o conduci sau de calitățile tale de șofer, nu ești niciodată singur pe drum.

În ziua de astăzi, un scaun auto pentru copilul tău nu e doar un moft sau o obligație a legii. Acesta poate fi factorul care îi va salva viața micuțului în cazul unei nenorociri.

Pașii necesari pentru alegerea unui scaun auto pentru copil

scaun auto copil si familiaMisiunea de a alege un scaun auto cade de cele mai multe ori pe umerii tăticului pentru că „el este cel care se pricepe la mașini”, însă indiferent că ești mămică sau tătic, ai nevoie să cunoști pașii corecți pe care să-i urmezi.

Înainte de toate, trebue să știi că scaunul auto pentru copil trebuie:

 • Să fie omologat conform regulamentului (Vezi pe etichetă: ECE R44.04 sau „I-Size”)
 • Să se potrivească greutății și înălțimii copilului.
 • Să fie instalat corect, conform instrucțiunilor fabricantului.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi atunci când îți alegi un scaun auto pentru copil.

Pasul 1: Verifică compatibilitatea mașinii

Prima dată va trebui să afli ce sistem de prindere are mașina ta deoarece în funcție de acesta îți vei alege scaunul. Tipul sistemului de prindere se găsește în manualul mașinii.

Există 2 tipuri de prindere:

 1. ISOFIX
 2. Cu centura mașinii.
Sistemul de prindere ISOFIX

sistem de prindere pentru scaun auto pentru copilPrescurtarea vine de la International Standards Organisation FIX. Este un tip de prindere universal și se întâlnește la majoritatea mașinilor fabricare după anul 2002.

De obicei, mașinile dotate cu acest sistem prezintă o etichetă amplasată pe scaune cu simbolul ISOFIX. Dacă nu găsești eticheta, va trebui să consulți manualul mașinii.

ISOFIX este cel mai sigur și recomandat mod de prindere, deoarece a fost creat special cu scopul de a spori siguranța. În plus, se instalează și foarte ușor.

Se recomandă acest sistem de prindere deoarece scaunul rămâne fix indiferent de situație.

Sistemul de prindere cu centură

Acesta este un sistem de prindere clasic ce presupune ancorarea scaunului pentru copil cu ajutorul centurei de siguranță a mașinii.

Dacă nu ai ISOFIX, atunci trebuie să cauți un scaun de copil care suportă sistemul de prindere cu centură.

Urmărește cu strictețe instrucțiunile de instalare ale acestui tip de scaun deoarece va trebui să introduci centura de siguranță a mașinii prin anumite zone ale scaunului. Aceste zone diferă de la un produs la altul.

Acest sistem de prindere conferă mai puțină siguranță decât ISOFIX deoarece scaunul se poate mișca în situații de evitări în trafic, frânare sau coliziune.

Ai destul spațiu în mașină?

Câți copii ai? Câți dintre ei vor sta în scaune speciale? Mașina ta va fi singura în care vei transporta copilul? Ia în considerare spatiul din mașina ta, dar gândește-te și la alte mașini în care îți vei transporta copilul. Ce sisteme de prindere au acestea?

Îți sugerez să iei niște măsurători înainte de a pleca la cumpărături, mai ales în cazul în care mașina ta nu este foarte încăpătoare.

Pasul 2: Decide în funcție de vârsta și greutatea copilului

Scaunele auto sunt grupate în funcție de vârsta și greutatea copilului.

Unele scaune se încadrează în mai multe grupe, așa că nu va fi neapărat nevoie să cumperi altul de fiecare dată când copilul tău crește.

Totuși, de ce există mai multe grupe de scaune?

Pentru că sistemele de siguranță ale unui nou-născut nu se compară cu cele ale unui bebeluș care stă singur în fund sau cu ale unui copil de școală primară.

Așadar, pentru siguranță maximă, este recomandat să schimbi scaunul copilului tău pe măsură ce acesta crește.

Iată care sunt principalele grupe de scaune auto pentru copii:

Grupa Greutatea Vârsta Orientare
0+ 0 – 13kg 0 – 12-15 luni Cu spatele la sensul de mers
0/1 0 – 18kg 0 – 4 ani Cu fața sau cu spatele la sensul de mers
1/2/3 9 – 36kg 1 – 12 ani Cu fața la sensul de mers
2/3 15 – 36kg 4 – 12 ani Cu fața la sensul de mers
Înălțător 22 – 36kg 6 – 12 ani Cu fața la sensul de mers

În funcție de aceste grupe universale, există următoarele tipuri de scaune:

1. Scaunul auto pentru copii de tip „scoică”

scaun auto pentru copil de tip scoicaSe folosește de la 0 până la 12-15 luni și maxim 13 kg. Acest tip de scaun ar trebui să se afle în dotarea mașinii încă din momentul în care îți iei micuțul de la maternitate.

E format din două părți: una este scheletul, care va rămâne pe scaunul mașinii, iar cealată este scoica în care va sta copilul și care poate fi detașată cu ușurință de pe schelet.

Scaunul auto de tip scoică este cel mai important dintre toate scaunele de mașină pentru copii deoarece protejează bebelușul în primul său an de viață, atunci când acesta are sistemul osos foarte fragil.

Se instalează întotdeauna cu spatele către sensul de mers.

De ce se instalează invers?

Experții în ortopedie pediatrică au descoperit că poziționarea scaunului auto cu spatele către sensul de mers duce la o protecție mai mare cu 73% a caupului, gâtului și coloanei vertebrale a copilului.

Dacă s-ar afla cu fața spre sensul de mers și ai pune o frână bruscă, să zicem, inerția ar împinge copilul înspre exteriorul scaunului. Centurile îl vor ține, însă având capul destul de greu în comparație cu restul corpului (capul reprezintă în jur de o treime din corp), copilul riscă să-și fractureze coloana vertebrală.

De aceea, este recomandat să-l ții cât mai mult cu spatele către sensul de mers, chiar până la un an jumate – doi ani. Uneori poate deveni o misiune grea, mai ales atunci când bebelușul crește și vrea să exploreze noi teritorii, dar siguranța e pe primul loc.

Cum îți poți vedea copilul?

Unii părinți sunt indignați din cauza faptului că nu-și pot vedea copilul în timp ce conduc. Pentru aceștia există oglinzi care se pot amplasa pe tetiera scaunului din spate.

Avantajul cel mai mare al scaunului de tip scoică este acela că îți poți lua copilul din mașină fără să-l trezești. La fel se poate și invers. Dacă plănuiești să pleci undeva, îl poți lăsa să adoarmă mai întâi în scoică și apoi să-l pui în mașină, fără să-i deranjezi somnul de frumusețe. 🙂

set cărucior 3 în 1 cu scaun auto pentru copil de tip scoică

Unele scaune de tip scoică vin la pachet și cu cărucior. Astfel, scoica se poate detașa din mașină și se poate monta foarte simplu pe cărucior.

Dezavantajul este acela că atunci când copilul ajunge la 12-15 luni sau 13kg, vei fi nevoit să schimbi scaunul.

Alternativa e să optezi încă de la început pentru un scaun convertibil din grupele 0/1/2, ca acesta sau acesta, ce pot fi folosite încă de la naștere și până la 18 sau chiar 25 de kg, însă marea majoritate dintre aceste scaune nu se detașează din mașină.

2. Scaunul auto pentru copii de tip „convertibil”

scaun auto pentru copil de tip convertibilSpre deosebire de scaunele scoică, acestea vor rămâne mereu amplasate în mașină. Desigur, se pot demonta și monta în alt vehicul însă acest proces ia timp și duce la uzarea rapidă în cazul unelor modele ieftine.

Unele dintre acestea pot fi folosite chiar de la 0 ani și se pot amplasa atât cu spatele cât și cu fața către sensul de mers.

Majoritatea scaunelor convertibile sunt pentru grupele 0/1, 1/2/3 sau 2/3, adică pot susține copii între 0-18kg, 9-36kg, respectiv 15-36kg. Există și cazuri excepționale în care scaunele convertibile pot susține alte intervale de greutate.

3. Scaunele „booster” și înălțătoarele
inaltator auto
Înălțător auto pentru copii

Principala caracteristică a acestor scaune este lipsa centurilor proprii de siguranță.

Scaunele booster au rolul de a ridica copilul până la nivelul în care acesta poate folosi corect centura de siguranță a mașinii. Același scop îl au și înălțătoarele, sigura diferență este că acestea nu dispun de spătar.

Centura de siguranță este pusă corect atunci când:
 • Banda orizontală a centurii trece prin zona șoldurilor și nu prin zona stomacului;
 • Banda diagonală trece peste umăr și nu peste gât.

Unele scaune booster cu extensii laterale previn lovirea capului în caz de impact.

4. Scaunul auto I-SIZE

scaun auto de inalta siguranta i sizeI-Size este ultimul standard de siguranță impus de Comisia Europeană pentru scaunele auto destinate copiilor. Momentan, se acceptă și scaunele ECE R44.04, însă cu timpul acestea vor fi înocuite de noile standarde I-Size.

Acestea sunt cele mai rezistente scaune auto și se comportă cel mai bine în testele de accidente realizate de cercetători.

Principalele atribute ale scaunului I-Size

 • Reduce la minim posibilitatea de instalare incorectă a scaunului;
 • Reduce posibilitatea rănirii în zona gâtului și a capului la copii sub 15 luni;
 • Încurajează achiziționarea scaunelor cu ISOFIX, care sunt mai sigure;
 • Înlocuiește centurile cu airbag-uri speciale care oferă mai multă libertate copilului;
 • Oferă siguranța maximă de care se poate dispune la ora actuală

Dacă vrei să mergi pe ultimele standarde în ceea ce privește siguranța și confortul copilului tău, atunci un scaun I-Size e pentru tine. Bineînțeles, asta dacă nu te deranjează sa plătești câțiva bani în plus.

Pasul 3: Aspecte de care să ții cont

Pentru a-ți crea o idee și mai clară despre ce scaun să-i cumperi micuțului tău, hai să vedem câteva aspecte de care să ții cont.

Calitatea materialului

Materialul din care scaunul este confecționat ar trebui să fie de o calitate superioară, moale și plăcut la atingere, pentru a putea absorbi traspirația copilului și pentru a evita iritarea pielii sensibile a acestuia.

În plus, este important ca tapițeria să se poată detașa pentru a fi spălată.

Poziția de somn

Cât de mult se poate înclina scaunul? Această caracteristică este importantă mai ales la copiii din grupa 0, căci aceștia au nevoie de mai mult somn.

Unele scaune nu se înclină atât de mult cât și-ar dori copilul tău. De obicei, scaunele destinate pentru grupa 0 se înclină foarte mult, aproape de planul orizontal.

Caută model cu sistem de prindere ISOFIX

Dacă mașina ta dispune de ISOFIX, mergi cu încredere pe acest sistem de prindere deoarece scaunul se montează ușor, iar siguranța este mai mare.

Centurile de siguranță ale scaunului pentru copil

Pentru siguranță sporită, acestea ar trebui să fie cu prindere în 5 puncte. De asemenea, este bine să aibă protecții moi mai ales în zona umerilor.

Alte sfaturi utile
 • Nu modifica niciodată scaunul sau centurile mașinii pentru a le face să se potrivească împreună;
 • Verifică periodic dacă scaunul copilului este prins cum trebuie;
 • Încearcă să eviți scaunele la mâna a doua, mai ales cele de la peroane necunoscute;
 • Multe dintre scaunele ieftine determină copilul să transpire, ceea ce îl indispune.

Acum poți spune că ești aproape pregătit să iei o decizie. Iată și un videoclip scurt care rezumă informațiile de până acum.

Unde se montează corect scaunul auto pentru copil

Pentru siguranță maximă, cel mai bun loc în care să montezi scaunul auto pentru copil este în spate, pe locul din mijloc.

De ce?

Pentru că acesta este cel mai îndepărtat de părțile laterale ale mașinii, ce ar putea fi afectate în caz de accident.

Dacă nu vrei să optezi pentru scaunul din mijloc, atunci cel mai bun dintre cele două locuri rămase din spate este cel din dreapta pentru că va fi adesea cel mai apropiat de trotuar. În cazuri extreme, poți ține copilul pe scaunul din față, dar va trebui să dezactivezi airbag-ul pasagerului.

Înainte de a instala scaunul auto pentru copil, îți recomand să pui o păturică pe scaunul mașinii (mai ales dacă acesta este din piele) deoarece cu timpul se poate deteriora.

Te gândești la un scaun auto la mâna a doua?

Este o metodă bună de a economisi bani, dar oare siguranța e aceeași? Niciun specialist nu recomandă scaunele la mâna a doua, însă dacă totuși preferi unul, ai grijă la următoarele aspecte:

 • Să nu fie deteriorat nici la exterior și nici la interior;
 • Să nu aibă căptușeală ruptă, care lasă la vedere bucați din fier. Vara, când este foarte cald, copilul se poate frige;
 • Să fie conform standardelor actuale (ECE R44/04 sau I-Size);

Cel mai bine este să-l luați de o persoană apropiată care poate să vă spună în mod sincer istoria scaunului. Caută și pe internet prețul acelui scaun (nou). Cine știe poate găsești o ofertă mai convenabilă.

Ai grijă să primești și instrucțiunile de instalare.

Recomandările noastre

În documentarea pentru acest material am răscolit zeci de articole, videoclipuri și recenzii pe site-urile magazinelor online. Ținta mea a fost să-l fac cel mai complex și actualizat ghid din România care să te ajute să-ți alegi un scaun auto pentru copilul tău.

Și cred că am și reușit.

În urma studiului, am găsit o serie de scaune auto care mi-au atras atenția din pricina faptului că sunt superioare față de altele. Așa că am decis să le împărtășesc cu tine, în speranța că te va ajuta în alegerea scaunului perfect.

Nu uita să vezi ce spun și alți oameni despre ele în secțiunea de recenzii.

 1. Scaun Auto Mappy SAM-12 (Cel mai lăudat în recenzii. Pentru copii între 0-4 ani)
 2. Scaun Auto Mappy SAM-15 (Cel mai bun raport calitate/preț. Pentru copii între 9-36kg)
 3. Scaun auto Lorelli Premium Jupiter SPS (Grad de înclinare mare și confort sporit. Pentru copii între 0-7 ani)
 4. Scaun auto ajustabil U-Grow (Un scaun ieftin și bun pentru copii între 15-36kg)

Sper că te-am ajutat să-ți alegi scaunul auto perfect pentru copilul tău. Dacă chiar am făcut acest lucru, nu uita să mă „plătești” cu un like și/sau un share.

Dacă ai întrebări îți voi răspunde cu drag în comentarii.

Spor la cumpărături!

Surse imagini: 123rf.com, emag.ro

Ți-a plăcut ce ai citit?

Fi primul care află despre noi articole precum acesta. În plus, vei primi oferte speciale, coduri de reducere și informații premium pe care ceilalți cititori nu le vor primi.

DISTRIBUIȚI
Îmi place să cred despre mine că știu ce vreau de la viață. Nu-mi este teamă să ies din zona de confort și să iau decizii dificile. De aceea cred că m-am și căsătorit imediat ce mi-am găsit jumătatea, la 23 de ani. Sunt un tip optimist, pozitiv și amuzant. Uneori oamenii spun despre mine că sunt prea visător, însă sunt conștient că visele devin realitate dacă știi să crezi în ele. Știu să fiu fericit și ador să fac lucruri care-mi dau poftă de viață.

LASĂ UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here